Hernehim Cultuurpagina's
Pagina Schrijvers - Roos de, Hotze

Geplaatst: 22 maart 2003
HOME 
Nieuws  
Blog en proza 
ThemapoŽzie 
Vrije poŽzie   
Vertaalproject 
Proza  
Activiteiten 
Over schrijvers 
Archief 
Contact     
Hotze de Roos, onopvallend auteur van ongeŽvenaarde bestseller-serie.
 

Hotze de Roos, zijn naam is bij veel minder mensen bekend dan zijn boeken.
Hij is de schrijver van de meest populaire jeugdboekenserie van de 20e eeuw: de Kameleon boeken.
Allemaal over dezelfde hoofdpersonen: de Friese tweeling de broertjes Sietze en Hielke Klinkhamer.
Veertig boeken in totaal waarvan er bijna 13 miljoen ! door de uitgeverij Kluitman in Alkmaar werden verkocht.
De Roos werd geboren in Langezwaag, een klein dorp tussen Heerenveen en Gorredijk, op 24 november 1909, als zoon van een aannemer.
Zijn jeugd bracht hij veel door in de weilanden, slootjespringend en spelevarend met bootjes. Zijn jeugdherinneringen waren ongetwijfeld de bron van inspiratie voor zijn schepping, de ondernemende en avontuurlijke tweelingbroers die hij in zijn eerste boek tot leven bracht.

Toch was De Roos geen man die onmiddellijk tot het schrijversschap werd aangetrokken. Pas op 39 jarige leeftijd voltooide hij zijn eerste boek 'De tweeling van de dorpssmid' dat nog 39 vervolgdelen zou krijgen.
De jeugd van Hotze werd bepaald door het beroep van zijn vader: hij ging naar de 'Ambachtsschool' en volgde daar een timmermansopleiding. Toen hij van school kwam was het een slechte tijd om aan het werk te komen, de eerste baas moest zich alweer snel van hem ontdoen en vervolgens kwam hij in 1932 aan de slag op een werkverschaffingsproject. Dat was de bouw van de Volkshogeschool "Allardsoog" in Bakkeveen.
De allereerste schrijversprestaties ontstonden in die tijd, stukjes voor de Werklozenkrant.

Op zoek naar werk zwierf Hotze van Friesland naar Zuid- en Noordholland, overal waar in die moeilijke jaren van crisis en oorlogsdreiging maar aan de kost te komen was. Op diverse adressen woonde hij als kostganger, uiteindelijk in Krommenie, waar hij introk bij een weduwe waarmee hij na verloop van tijd in het huwelijk trad.
Toen de tweede wereldoorlog voorbij was begon Hotze aan zijn eerste boek. De omgeving van Krommenie, weliswaar wat dichter bevolkt, moet hem hebben herinnerd aan het land van vaarten, slootjes en weiden van zijn geboortestreek. In 1948 pakt hij zijn manuscript in een tas en schuift die onder de snelbinders op de bagagedrager van zijn fiets. Hij onderneemt de stevige tocht van Krommenie naar Alkmaar. En Kluitman ziet meteen het potentieel van dit jeugdboek, dat de uitgever lanceert onder de titel "De schippers van de Kameleon".
Tot zijn dood in 1991, 81 jaar oud schrijft hij het ene na het andere deel als vervolg. Steeds voor Kluitman, die hij altijd trouw bleef.

En het heeft Kluitman geen windeieren gelegd, nog altijd worden er herdrukken gemaakt van diverse delen van de serie. En in het Friese dorp Terherne kwam de schoolmeester op het idee een soort avonturen-centrum voor kinderen te beginnen, gebaseerd op de situaties en personen zoals die in de boeken beschreven werden.
Ook al spelen Hotze de Roos' jeugdherinneringen in een ander deel van Friesland is langzamerhand de illusie gewekt dat de bakermat van de fameuze jeugdserie aan de noordoever van het Sneekermeer lag.
Een illusie die allengs tot schijnbare werkelijkheid wordt nu Gerben Zonderland en politieagent Zwart daar in levenden lijve rondlopen en TV-opnameploegen druk doende zijn een serie over Sietze en Hielke op te nemen.

© John Newswatcher          november-2001

 

 

© Copyright Hernehim Cultuur 2001-2009 

Hernehim      

een cultuurpagina 

HOME 

 


De culturele pagina's worden onafhankelijk gepubliceerd en geredigeerd door John Zwart