Hernehim Natuurpagina's
Sijsjes 

          Alles van waarde is weerloos

Lucebert.     

Informatie
Doelstellingen en antwoorden op 
     veel gestelde vragen 
Ganzen 
Kraaiachtigen 
Libellen 
Mussen 
Sijsjes

Natuurbeleving 

Terug naar de Introductiepagina 
Link naar Cultuurpagina 
Carduelis Spinus - Sijsjes
Onopvallende wintergasten die 's zomers weer wegtrekken zijn het - al zeggen sommige Amsterdammers dat ze elke dag wel sijsjes zien vliegen! 
In natte streken, zoals Groningen, Friesland en de kustprovincies, waar veel elzenbosjes en -laantjes staan, overwinteren de schuwe sijsjes op zaden uit elzenproppen. In tijden van aanhoudende winterkou wagen ze zich wel eens op de voedertafels in onze tuinen. 
 
 

Tegen de grijze winterhemel, in het grauw van de zwart - grijze elzenbosjes, tekenen zich kleine vogeltjes af. Kleine, slanke vogeltjes, kleiner dan mussen, met gevorkte zwaluwstaartjes. 
Van dichtbij laten ze zich niet bekijken, dansend vluchten ze weg bij nadering. Zouden we ze van nabij zien, merken we dat ze heel kleurig zijn: 
Donkergroene dekveren, zwarte spitse vleugeltjes met heldergele strepen, een lichtgele borst en witte buik, en twee gele vlekken op de staart. 

 

Carduelis Spinus is een vogeltje dat in de broedtijd in dichte sparrenbossen van Middeneuropa en in de berkenbossen van ScandinaviŽ leeft. Daar voeden ze zich met zaden, die ze uit de openstaande kegels van de spar pikken, of de nootjes uit de zaadkatjes van de berk. De sijsjes verblijven in Nederland en BelgiŽ alleen in de donkere maanden. In troepjes stropen ze elzenaanplant af om op de zaden uit de elzenproppen de tijd tot de volgende zomer te overbruggen.

 
15 december 2003 

© John Zwart - IVN Milieueducatie. december 2003  
   De illustratie op deze pagina is een eigen werk  

© Hernehim Natuur 2001 - 2008 

PoŽzie 

 

Talrijk 

Talrijk, toch onopvallend 
want wij leven verborgen, 
wij zijn de overwinteraars 
aan de wallekant 
op de elzendijk, wie niet 
goed kijkt zal ons niet zien: 
dansend nemen wij de wijk

 

© JohnN 

 

 

 

Hernehim Cultuur en Natuurpagina's
Naar Hernehim Cultuur


De Natuurpagina's worden onafhankelijk geredigeerd en mede mogelijk gemaakt door Hernehim Beheer bv